Παρουσίαση Μελέτης Ανάπλασης των Κήπων της Θεολογικής Σχολής της ΧάλκηςAHEPA HELLAS - CRETE KYDON    H ΑΗΕΡΑ– HELLAS ≠ 25, Hj-6 CRETE – KYDON, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου διοργάνωσαν εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης για την Ανάπλαση των Κήπων της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τις 16 Νοεμβρίου 2013 στην "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙΑΔΑ", Ενοριακό Κέντρο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Νέας Χώρας Χανίων – Κρήτης. Εισηγήτρια ήταν η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, επικεφαλής του εν λόγω έργου.
AHEPA HELLAS - CRETE KYDON   Η Δρ. Τζώρτζη ανέφερε ότι στη μελέτη έγινε προσπάθεια απόδοσης της νέας διάστασης, επιχειρώντας τη βιωματική απεικόνιση του δισυπόστατου της έννοιας που είχε ο κήπος για τον βυζαντινό άνθρωπο, τόπος πνευματικός, τόπος αρετών και ταυτόχρονα, η χειροπιαστή πραγματικότητα μιας φυτικής όασης. Έτσι υπηρετείται η αλληγορική σημασία των φυτών που συνθέτουν τον κήπο και αντιστοιχούν σε επιμέρους αρετές. Η Δρ. Τζώρτζη σημείωσε μεταξύ άλλων τη συγκίνηση της ομάδας για τη στήριξη του έργου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την αμέριστη συμπαράσταση του Μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρου και του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Μιχαήλ Γ. Λεπτού, για την πραγματοποίηση της μελέτης. Η επίσημη παρουσίαση της μελέτης πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2013 στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

AHEPA HELLAS - CRETE KYDON Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Ειρηναίος και ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ιστορική σημασία της Ιεράς Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και στην σημασία του έργου για την Ανάπλασης των κήπων της Ιεράς Μονής της Χάλκης ενόψει της προσδοκώμενης επαναλειτουργίας της Σχολής. Ο κ. Γ. Πλοκαμάκης εκ μέρους της ΑΗΕΡΑ αναφέρθηκε στην προσφορά της οργάνωσης και την ευαισθησία της ΑΗΕΡΑ σε θέματα εθνικής σημασίας, όπως το εκτελούμενο έργο.
AHEPA HELLAS - CRETE KYDON
    H Δικηγόρος Χανίων κ. Ρενάτα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια του Ομίλου Εταιριών Λεπτός Ελλάδος, μετέφερε τη σημασία που έδωσε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, στην πραγματοποίηση της μελέτης των κήπων της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Με την ευκαιρία επεσήμανε ότι ο Όμιλος Εταιριών Λεπτός, ο οποίος έχει έντονη δραστηριότητα στο Νομό Χανίων, υλοποιεί μεταξύ των άλλων στην Κύπρο και το έργο, Νεάπολις Smart Eco-city, η οποία με την ολοκλήρωσή της, θα είναι μια οικολογική πράσινη πόλη, που θα συνδυάζει την ιστορία και παράδοση, με τις σύγχρονες αντιλήψεις αειφορίας και τις πλέον πρόσφατες καινοτόμους τεχνολογικές εξελίξεις. Περιλαμβάνει το πανεπιστήμιο, δυναμικότητας 3000 φοιτητών, με Βιβλιοθήκη, ένα Πάρκο Ιατρικής Φροντίδας, ένα Κέντρο Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης και ένα Επιχειρηματικό Πάρκο. Θα αναπτυχθούν – υλοποιηθούν, επίσης, πρότυπα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά έργα και δραστηριότητες, και το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο στην επαρχία Πάφου με ενδημικά φυτά της Κύπρου. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει μια πρότυπη ενιαία οικιστική ανάπτυξη σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις της βιοκλιματικής τεχνολογίας. Ανακοίνωσε δε την απόφαση του Πανεπιστημίου Νεάπολις να χορηγηθεί αριθμός υποτροφιών, σε συνεργασία με τους Δήμους του Νομού Χανίων.

  Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με παρέμβαση του Δρ. Γιώργου Ατσαλάκη, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και Προέδρου της ΑΗΕΡΑ Χανίων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, , ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Άρης Παπαδογιάννης, εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων, ο Διευθυντής του Mediterranean Agronomic Institute of Chania (MAICH) Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, η Δασάρχης Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Χανίων κ. Γιάννης Χατζηιωάννου, και πλήθος κόσμου.